Ga naar inhoud

Nieuwsbrief november 2006

Nr.17 – november 2006 – 5e jaargang
 
De zomer ligt inmiddels alweer achter ons, een nieuw winterseizoen heeft zijn intrede gedaan. Zo hebben de schaatsers hun eerste wedstrijdronden al in de benen zitten. Veel andere sporters trekken de zaal in, slaan trainingskampen op in warmere oorden of zoeken de kou juist op om optimaal te kunnen trainen. Sommige sporters trotseren het onvoorspelbare Nederlandse najaarsweer en blijven buiten hun schema’s afwerken.

In alle gevallen blijft NL Sporter de prestaties volgen en klaar staan met advies of hulp. In deze Nieuwsbrief dan ook weer ‘een greep uit de zaken’ om je een idee te geven van wat er zoal speelt. Daarnaast meer informatie over de Schaatssectie, de (inmiddels traditionele) Afterparty, de Rabobank topsportdesk en over een publicatie van Chiel Warners inzake belastingen.

 SCHAATSSECTIE 

Op 25 oktober jl. hebben Nederlandse topschaatsers zich collectief verenigd in een aparte Schaatssectie binnen NL Sporter De Schaatssectie is op initiatief van de schaatsers zelf opgericht om op te kunnen komen voor de collectieve belangen van de topschaatsers en toekomstige toppers van Jong Oranje en vanuit de gewesten. 

De Schaatssectie bestaat op dit moment uit 30 schaatsers en de bedoeling is om dit aantal met zoveel mogelijk schaatsers uit te breiden. De schaatsers worden binnen de Schaatssectie vertegenwoordigd door een speciaal benoemde Rijdersraad. De Rijdersraad vormt een afspiegeling van verschillende schaatsploegen en bestaat uit Mark Tuitert, Renate Groenewold, Simon Kuipers, Stefan Groothuis en Rhian Ket. Woordvoerder namens NL Sporter is bestuurslid Jochem Verberne. Jochem won als roeier onder meer de zilveren medaille op de Olympische Spelen in Sydney. 
  
Door de professionalisering en commercialisering van de schaatssport worden de belangen binnen de sport steeds groter. De afgelopen 4 jaar heeft NL Sporter ca. 30 zaken in behandeling gehad van schaatsers. Veel van deze zaken hebben een commerciële achtergrond. Hoewel schaatsen een individuele sport is, zijn de meeste van dit soort zaken voor iedereen van belang. De ontwikkeling van de sport brengt met zich mee dat collectieve belangenbehartiging van schaatsers steeds belangrijker wordt. Daarom is bij de schaatsers de behoefte ontstaan om als afzonderlijke partij inzicht en inspraak te krijgen in de inrichting van het topschaatsen in Nederland. De Schaatssectie zit deze maand met Aegon om de tafel om over collectieve pensioenen en verzekeringen voor de schaatsers te praten. Ook met de KNSB staat een gesprek op de agenda. 

EEN GREEP UIT DE ZAKEN 
  
De portretrechten van bekende sporters blijven een terugkerend probleem. Let als sporter goed op welke rechten je aan een andere partij overdraagt! Als je twijfelt om iets te tekenen of als je denkt dat ongeoorloofd gebruik van je wordt gemaakt, schakel dan hulp in of vraag NL Sporter om advies.  

Een ander terugkerend probleem blijven selectiecriteria. Omdat afdwingen van (een goede hantering van) selectiecriteria lastig is, wil NL Sporter samen met de diverse Atletencommissies met de Bonden in overleg treden. Op die manier hopen we het opstellen en zeker ook toepassen van de selectienormen te verbeteren. Op dit moment zien we nog te veel eigen beleid van de Bond ten koste gaan van de sporter. 

Een kunstrijder is geadviseerd over contractonderhandelingen met Endemol inzake deelname aan het televisieprogramma Dancing on Ice.  

Sporters worden geregeld geconfronteerd met clubs die niet, of niet voldoende, hun betalingsverplichting nakomen. Vooral in Duitsland een terugkerend fenomeen. Let er als sporter in elk geval op dat zwart op wit staat hoeveel je verdient en binnen welke termijn de club betaald moet hebben. 

NL Sporter heeft namens een snowboardster een aanvullend bezwaarschrift ingediend bij het UWV. Volgens het UWV komt een topsporter niet voor een WW uitkering in aanmerking als de betreffende sporter aangeeft door te zullen gaan met topsport. NL Sporter is het daar niet mee eens, omdat het doorgaan met je sport het zoeken naar ander werk niet in de weg hoeft te staan. Bovendien wil de sporter in kwestie het stipendium herkrijgen door op topniveau te blijven presteren en dat doel op zich zou al als sollicitatie uitgelegd moeten worden (ontvangen van stipendium betekent immers dat je in dienstbetrekking staat tot het Fonds voor de Topsporter). 

Twee sporters beëindigden de samenwerking met hun trainer en riepen bij het conflict dat daaruit ontstond de hulp in van NL Sporter. In de daaropvolgende onderhandelingen met de advocaat van de trainer is met succes een schikking overeengekomen.
 
AFTERPARTY

Op 21 december vindt weer het jaarlijkse NOC*NSF Sportgala plaats. Net als in 2005 zal NL Sporter ook dit jaar weer een spetterende Afterparty organiseren! Een DJ van naam zal vanaf ca. 0.00 uur de muzikale toon zetten in het Cobra Café in Amsterdam. Meer informatie volgt nog, maar reserveer alvast de datum en uiteraard een feestelijke outfit!- 
 
SPORTERS EN BELASTINGEN 

Als sporter kun je, afhankelijk van je sport en niveau, met verschillende belastingen in aanraking komen. Het meest voorkomend zijn de inkomsten- en omzetbelasting. Onder andere deze belastingen komen aan de orde in ‘Sporters en Belastingen’, speciaal op sporters toegespitste informatie geschreven door tienkamper Chiel Warners. In het artikel vind je verder ook informatie over onderwerpen als BTW, het bezit van een auto, medaillebonussen, sponsoring en sporten in het buitenland. ‘Sporters en Belastingen’ is onder het kopje ‘Projecten’ terug te vinden op de website van NL Sporter.
  
LEZINGEN

De afgelopen periode heeft NL Sporter weer verschillende lezingen verzorgd, onder meer voor Cruyff Academics International, de Hogeschool van Utrecht en de Fontys Bedrijfshogeschool in Tilburg. Voor meer informatie over het geven van lezingen kan contact op worden genomen met NL Sporter via hetteke@nlsporter.nl of 023 – 55 46 990. 
  
RABOBANK TOPSPORTDESK 

Als official supplier van NOC*NSF en grootste sportsponsor van Nederland, is de Rabobank de uitdaging aangegaan om iedere topsporter in Nederland financiële coaching aan te bieden. Of je nu jong talent bent of al behoorlijk vermogend, voor iedere sporter heeft de Rabobank Topsportdesk een advies op maat. Zoek jij ook een financiële coach, neem dan contact op met:
Dennis Rijnbeek, Topsportdesk Utrecht : (030) 287 79 17topsportdesk@utrecht.rabobank.nl of Dennis van Gemert, Topsportdesk Eindhoven :
(040) 293 65 96 topsportdesk@eindhoven-veldhoven.rabobank.nl  

Heb je andere vragen en/of hulp nodig, aarzel dan niet contact met ons op te nemen. Je kunt ons telefonisch bereiken op 023 – 55 46 990 of email hetteke@nlsporter.nl