Ga naar inhoud

Nieuwsbrief maart 2007

Nr.18 – maart 2007 – 6e jaargang 

De ‘grande finale’ van het wintersportseizoen stond afgelopen weekend voor de schaatsers weer in het teken van topprestaties. Inmiddels staan ook op diverse pistes de laatste wedstrijden in winterse sferen op het programma. Tegelijkertijd verplaatsen verschillende competities zich weer vanuit de zaal naar buiten en staat een aantal zomersporten in de startblokken. Kortom: de sport blijft in beweging en daarmee ook de randzaken die komen kijken bij presteren op het hoogste niveau.
Een aantal van dat soort zaken komt in deze Nieuwsbrief weer aan bod. Specifieke aandacht is er daarbij voor de rechtszaak die door NL Sporter namens een oud-volleyballer is gewonnen. Verder laten we je kennismaken met Iris Beekhuis en met een nieuw master programma in Sport Management van Cruyff Academics International.
 

 

 

EEN GREEP UIT DE ZAKEN 

NL Sporter heeft de afgelopen tijd diverse sporters bijgestaan in een conflict met hun bond. Volgens die bonden konden bepaalde gedragingen van de sporters niet door de beugel. NL Sporter kan in zulke gevallen een bemiddelende rol spelen. 

Namens een sporter is een televisieprogramma op RTL5 met succes verzocht om, zonder verdere toestemming, het uitzenden van oud fragment waarin hij optrad onmiddellijk te staken. 

Diverse contracten zijn door ons weer onder de loep genomen. Wat opvalt is dat sponsors in veel gevallen exclusiviteit vragen als het gaat om gebruik van de portretrechten. Wij adviseren sporters dan ook altijd om alleen een bepaalde vorm van branche-exclusiviteit toe te staan. Ook voor de inperking van mogelijkheden tot juridische begeleiding moet je als sporter goed uitkijken. Een andere opvallende terugkomer is het optiebeding. Ook daarvoor geldt: mee oppassen. 

Kleding en de mogelijkheid tot het dragen van logo’s daarop wordt van steeds groter belang. Een club (stichting) die zonder meer de sporters verplichtte om een bepaald pakket aan te schaffen, is daar door NL Sporter op gewezen. De verplichting verviel uiteindelijk.

Vorige keer berichtten wij al over het bezwaarschrift dat NL Sporter namens een snowboardster indiende bij het UWV. Volgens het UWV komt een topsporter niet voor een WW uitkering in aanmerking als de betreffende sporter aangeeft door te zullen gaan met topsport. Het UWV heeft inmiddels dit bezwaar ongegrond verklaard, mede door nieuwe argumenten aan te voeren. NL Sporter overweegt op dit moment om tegen het besluit in beroep te gaan. We houden je op de hoogte. 

Ook bij de aanschaf van sportartikelen kan wel eens wat mis gaan. Voor sporters extra vervelend als dit de trainingen of de (voorbereiding op) wedstrijden verstoort. Voor vragen daarover, zoals wie in zo’n geval voor eventuele schade opdraait, kun je als topsporter uiteraard bij NL Sporter terecht. 

NL SPORTER-ADVOCAAT WINT RECHTSZAAK 
Sportfunctionarissen die niet in loondienst zijn kunnen niet zonder meer de laan uit worden gestuurd. Deze conclusie volgt uit een uitspraak die de rechter op 16 februari jl. deed in een geschil tussen volleybalvereniging Omniworld en voormalig trainer van de club Arno van Solkema. De zaak was namens van Solkema aangespannen door NL Sporter advocaat Wil van Megen. De uitspraak betekent dat ook trainers die geen arbeidsovereenkomst hebben met een sportclub, in bepaalde gevallen beschermd worden bij opzegging. 
In maart van 2006 beëindigde Omniworld tussentijds de relatie met Arno van Solkema. Van Solkema en Omniworld waren oorspronkelijk een samenwerking van 2 jaar overeengekomen, waarbij de oud-speler van de club als trainer/coach aan de slag zou gaan. Partijen spraken nadien af dat geen sprake zou zijn van een arbeidsovereenkomst. Volgens de club hoefde dan ook geen toestemming te worden gevraagd aan het CWI om de samenwerking (tussentijds) op te zeggen. 
De rechter is daarentegen van mening dat ondanks het ontbreken van een arbeidsovereenkomst, wel degelijk sprake was van een arbeidsverhouding waarvoor dezelfde beschermingsregels gelden. Ook als geen sprake is van een dienstbetrekking met een sportclub, kan het zo zijn dat de club deze opzeggingsregels in acht moet nemen. In dit geval voldeed de overeenkomst volgens de rechter aan de eisen.
 
NL SPORTER TIJDELIJK VERSTERKT 
Sinds januari van dit jaar heeft NL Sporter versterking gevonden in de persoon van Iris Beekhuis. Iris is afgestudeerd bedrijfskundige en richt zich binnen NL Sporter gedurende enkele maanden op het internationale project ‘Europees Atleten Netwerk’. Naast een hockeyverleden laat zij zich ook nu op sportief gebied niet onbetuigd: Iris is fervent kickbokser! 

CRUYFF ACADEMICS INTERNATIONAL START NIEUWE 1-JARIGE INTERNATIONAL MASTER IN SPORT MANAGEMENT 
In September 2007 zal Cruyff Academics International vanuit het Olympisch Stadion een nieuw éénjarig internationaal master programma in Sport Management (MISM) beginnen, gericht op (oud-) atleten die de overgang naar een management positie in de sport willen maken of voor professionals die al enkele jaren in de sportwereld aan het werk zijn en die op zoek zijn naar kennisverdieping in hun discipline. Dit programma is geheel Engelstalig en zal bestaan uit zes modules van ieder zes weken. Hoofddocenten zijn gerekruteerd vanuit Nederland, Australië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten en zijn internationale experts op hun vakgebied. Het programma in Amsterdam is onderdeel van een drietal gelijkwaardige programma’s (Amsterdam, Barcelona en Mexico City) en de studenten hebben de mogelijkheid om op meerdere locaties modules te volgen. Voor meer informatie, zie www.cruyffacademics.org of neem contact op met Dr. Bob Heere, tel.: 020-3053380. 

Heb je vragen en/of hulp nodig, aarzel dan niet contact met ons op te nemen. Je kunt ons telefonisch bereiken op 023 – 55 46 990 of email hetteke@nlsporter.nl  

Succes weer met jullie sportieve prestaties! 
Hartelijke groet, 
NL Sporter