Ga naar inhoud

Nieuws

Yasemin Smit toegetreden tot bestuur NL Sporter

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van NL Sporter is oud-topwaterpoloster Yasemin Smit op voordracht van het Bestuur benoemd tot bestuurslid van de belangenorganisatie voor topsporters.

NL Sporter is verheugd met de komst van oud-international Yasemin Smit (34). De speelster kwam van 2002 tot 2017 uit voor het Nationaal team en was tussen 2006 – 2017 aanvoerster van Oranje. Haar hoogtepunten waren de gouden medaille tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Beijing en de zilveren medaille op het Wereld Kampioenschap van 2015 in Kazan. Yasemin zal zich binnen het bestuur bezig gaan houden met communicatie.

De voormalig topspeelster werkt momenteel bij Lievense aan uiteenlopende communicatie- en marketingprojecten. Lievense is een multidisciplinair advies- en ingenieursbureau op gebied van bouw, infra, water en milieu. In 2012 studeerde Yasemin af aan de Universiteit van Amsterdam met een master ‘political communication’.

Yasemin Smit: “Het lijkt mij heel leuk om een bijdrage te leveren aan de belangenorganisatie voor topsporters. NL Sporter biedt topsporters de juiste ondersteuning bij vragen en knelpunten die ze tegenkomen tijdens hun carrière, zodat sporters zich zoveel mogelijk kunnen blijven focussen op hun dagelijkse trainingen. Zo heeft NL Sporter ons als waterpolosters ondersteund bij het opzetten van een atletencommissie en geholpen met het doornemen van de topsportovereenkomst van de KNZB.”

Zaak gewonnen!

NL Sporter heeft met succes bezwaar gemaakt tegen een zgn “missed test” van een topwielrenner. De wielrenner kon door een spoedopname niet tijdig aanwezig zijn op de door hem aangegeven locatie.

NL Sporter heeft aannemelijk gemaakt dat de wielrenner niet nalatig is geweest waardoor hij geen eerste streepje achter zijn naam krijgt. Sporters moeten gecontroleerd kunnen worden, maar het moet niet doorslaan naar onredelijke eisen waaraan in de praktijk niet kan worden voldaan.

Wat voor hulpvragen heeft NL Sporter de afgelopen maand gehad?

Door de topbadmintonners zijn we gevraagd te adviseren over de spelersovereenkomst die de selectie moet tekenen met de badmintonbond. Met name over hoe de portretrechten zijn geregeld hadden wij opmerkingen.

Voor de shorttrack selectie hebben wij naar het KNSB contract gekeken voor de nationale trainingsselectie. Verder kregen we weer een “pakkenkwestie” binnen, dit maal van de karateka’s.

Wordt vervolgd!

Verhuisbericht

Met ingang van 1 november jl. heeft NL Sporter een nieuw postadres (let op, dit is echt alleen een postadres en geen bezoekadres!) en een nieuw telefoonnummer, namelijk:

NL Sporter
Rietschans 68 – 8507
2352 BB Leiderdorp
Tel. 085-1300920

Judoka Juul Franssen wint rechtszaak van JBN

Topjudoka Juul Franssen heeft het Kort Geding dat zij had aangespannen tegen Judo Bond Nederland (JBN) gewonnen. De rechter verbood de JBN vandaag om Franssen nog langer uit te sluiten van deelname aan internationale wedstrijden. De rechter bepaalde bovendien dat Franssen met haar eigen trainers mag blijven werken. Franssen moet daarnaast weer onmiddellijk worden voorgedragen voor een A-status bij NOC*NSF. Franssen was door JBN uit het programma gezet omdat ze niet fulltime wou trainen op Papendal maar de voorkeur gaf aan haar eigen trainingsstaf in Rotterdam.

Franssen is opgelucht door de uitspraak: “Ik heb lang in onzekerheid gezeten over of ik nog wel een judo carrière had. Een carrière waar ik jarenlang alles voor opzij heb gezet. Dat ik nu mijn weg naar Tokio mag vervolgen voelt als een bevrijding. Ik ga er alles aan doen om daar voor NL een medaille te halen. Ik ben heel blij dat de rechter heeft ingezien dat het voor een topsporter essentieel is om bepaalde eigen keuzes te kunnen maken, zonder dat je daarvoor uit de selectie wordt gezet. Ik ben blij dat ik met mijn eigen trainers kan blijven werken, mijn winning team, en dat ik mijn sportcarrière kan blijven combineren met mijn opleiding.”

Hetteke Frima, juriste van NL Sporter: “Wij zijn heel blij met deze uitkomst. Niet alleen voor Franssen maar voor alle topsporters in NL is dit een hele belangrijke uitspraak. Het belang van de individuele sporter wijkt niet zomaar voor dat van het collectieve belang van de bond, dat is baanbrekend. Het geeft aan hoe belangrijk een topsport carrière is. De rechter is het met ons eens dat sporters een bepaalde mate van vrijheid moeten hebben om zelf sportieve keuzes te maken. De consequentie is dat bonden niet zonder meer deelname aan wedstrijden afhankelijk mogen stellen van voorwaarden anders dan de sportprestaties. Dat daar nu door de rechter uitspraak over is gedaan, daar zijn we heel blij om.”

Franssen gaat in gesprek met de bond om tot een maatwerkoplossing te komen en over de verdere samenwerking richting Tokio, om daar een voor beide partijen optimaal resultaat te behalen.