Ga naar inhoud

Matchfixing en betting: de Golden Rules voor sporters

Jonge sporters die bij de McDonald’s worden gepaaid met een gratis maaltijd en een paar spaarcenten, om vervolgens verstrikt te zitten in een web van omkoping en malafide organisaties. De verhalen over matchfixing in het voetbal en de tennissport, over grote goksyndicaten en schimmige buitenlandse organisaties zijn alom bekend. Steeds vaker worden sporters benaderd om deals te sluiten. Maar wat kan een sporter nu zelf doen om ervoor te zorgen dat hij/zij niet in de problemen komt?

NL Sporter, de Nederlandse belangenorganisatie voor sporters, gebruikt tien “Golden Rules” om te voorkomen dat sporters zich met matchfixing en betting inlaten. Deze golden rules zijn in lijn met de Code of Conduct van de internationale sportersvakbond EU Athletes. Wanneer sporters benaderd worden voor matchfixing of betting, adviseert NL Sporter als volgt:

  1. Zorg dat je de regels van je sport kent.
  2. Wed nooit op je eigen sport.
  3. Wees voorzichtig met gevoelige informatie die voor gokkers interessant is.
  4. Fixen of beïnvloeden van het natuurlijke verloop is absoluut verboden, van welk onderdeel van een wedstrijd dan ook.
  5. Meld onmiddellijk als je benaderd wordt voor mogelijke matchfixing (bijvoorbeeld bij het Vertrouwenspunt Sport van NOC*NSF of bij NL Sporter).
  6. Ook mensen in je omgeving die gokken zijn een risico voor jou als sporter, wees op je hoede.
  7. Neem nooit iets aan als daar geen directe tegenprestatie tegenover staat.
  8. Doe zelf onderzoek (Google) als je door een externe partij benaderd wordt.
  9. Als je ergens over twijfelt of problemen krijgt, vraag dan direct om hulp voordat de situatie te serieus wordt.
  10. Wedstrijd beïnvloeding komt uit en de verantwoordelijken worden gezocht. Blijf daarom altijd ver van gokken en geniet van je sport.

Heel veel sporters hebben gelukkig nooit te maken met matchfixing, gokken niet en sporten met veel plezier. Maar de recente verhalen laten zien dat het in heel veel sporten wel voorkomt. Goed voorbereid zijn en weten waar je op moet letten is ontzettend belangrijk. Weten hoe een sporter zich kan wapenen tegen gokken en fixen is dan ook cruciaal.