Ga naar inhoud

Judoka Juul Franssen wint rechtszaak van JBN

Topjudoka Juul Franssen heeft het Kort Geding dat zij had aangespannen tegen Judo Bond Nederland (JBN) gewonnen. De rechter verbood de JBN vandaag om Franssen nog langer uit te sluiten van deelname aan internationale wedstrijden. De rechter bepaalde bovendien dat Franssen met haar eigen trainers mag blijven werken. Franssen moet daarnaast weer onmiddellijk worden voorgedragen voor een A-status bij NOC*NSF. Franssen was door JBN uit het programma gezet omdat ze niet fulltime wou trainen op Papendal maar de voorkeur gaf aan haar eigen trainingsstaf in Rotterdam.

Franssen is opgelucht door de uitspraak: “Ik heb lang in onzekerheid gezeten over of ik nog wel een judo carrière had. Een carrière waar ik jarenlang alles voor opzij heb gezet. Dat ik nu mijn weg naar Tokio mag vervolgen voelt als een bevrijding. Ik ga er alles aan doen om daar voor NL een medaille te halen. Ik ben heel blij dat de rechter heeft ingezien dat het voor een topsporter essentieel is om bepaalde eigen keuzes te kunnen maken, zonder dat je daarvoor uit de selectie wordt gezet. Ik ben blij dat ik met mijn eigen trainers kan blijven werken, mijn winning team, en dat ik mijn sportcarrière kan blijven combineren met mijn opleiding.”

Hetteke Frima, juriste van NL Sporter: “Wij zijn heel blij met deze uitkomst. Niet alleen voor Franssen maar voor alle topsporters in NL is dit een hele belangrijke uitspraak. Het belang van de individuele sporter wijkt niet zomaar voor dat van het collectieve belang van de bond, dat is baanbrekend. Het geeft aan hoe belangrijk een topsport carrière is. De rechter is het met ons eens dat sporters een bepaalde mate van vrijheid moeten hebben om zelf sportieve keuzes te maken. De consequentie is dat bonden niet zonder meer deelname aan wedstrijden afhankelijk mogen stellen van voorwaarden anders dan de sportprestaties. Dat daar nu door de rechter uitspraak over is gedaan, daar zijn we heel blij om.”

Franssen gaat in gesprek met de bond om tot een maatwerkoplossing te komen en over de verdere samenwerking richting Tokio, om daar een voor beide partijen optimaal resultaat te behalen.