Ga naar inhoud

Cases

Inmiddels heeft NL Sporter honderden topsporters van advies voorzien en behandelen wij meer dan 50 vragen/zaken per jaar. Voorbeelden van zaken waar wij onder andere bij betrokken zijn (geweest):

Portretrecht

Voor o.a. meerdere turners, een groep zwemmers, diverse schaatsers en een aantal waterpoloers onderhandeld over een schadevergoeding n.a.v. het gebruik van hun foto en/of naam voor commerciele doeleinden.

Selectie

Veel topsporters adviseren wij met vragen over selectie(criteria). Voor topsporters is het van groot belang dat zij kunnen presteren op de grote toernooien en des te belangrijker is het dat de selectieprocedures goed geregeld zijn. Dat is niet altijd het geval en met vragen over selectiereglementen en al dan niet rechtvaardige (niet)selectie kunnen sporters bij NL Sporter terecht.

Olympische Overeenkomst

NOC*NSF en alle Olympische sporters hebben wij de afgelopen jaren geadviseerd over de Olympische Overeenkomst. Sinds Athene 2004 zijn wij elke Olympische cyclus betrokken bij de totstandkoming en verbetering van de Olympische Overeenkomst,  zowel voor de Winter -als de Zomerspelen.

Topsportovereenkomsten bond/atleet

Wij hebben namens de topturners/trampolinespringers met de KNGU onderhandeld over de topsportovereenkomst. Datzelfde deden wij voor de nationale selecties van zwemmers en waterpoloers met de KNZB, voor de dames van het nationale voetbalelftal met de KNVB, voor de toproeiers met de KNRB etc. De Triatlonbond en toptriatleten adviseerden wij onlangs juridisch over de selectieprocedure voor Rio 2016.

Contracten

Meerdere topsporters, waaronder topvolleyballers, schaatsers, roeiers, basketballers, snowboardsters, handbalsters, turners, zwemmers etc., hebben wij geadviseerd over arbeidsovereenkomsten, contracten met sponsoren en contracten met teams of clubs. Belangrijk aandachtspunten daarbij zijn altijd onder meer het gebruik van de imagerechten, de looptijd van een overeenkomst en opzeggingsmogelijkheden. De rechten en plichten in contracten moeten zoveel mogelijk in balans zijn en daar screenen wij de contracten ook altijd op.

Onderhandeling/conflict

Namens verschillende sporters hebben we opgetreden in conflictsituaties met de sportbond, de (vorige) club, een werkgever of NOC*NSF.

We hebben sporters ook bijgestaan in tuchtrechtzaken (doping) maar ook in rechtszaken tegen de sportbond, bijvoorbeeld een groep van 17 judoka’s die in hun eigen merk pak wilden judoen maar dat van de  bond niet mochten. De rechter stelde de judoka’s overigens in het gelijk.

In verband met de privacy van topsporters zijn bij deze opsomming de namen van de betrokken personen achterwege gelaten.
Kortom, wij adviseren op vele verschillende terreinen aan sporters uit vrijwel alle takken van sport.