Ga naar inhoud

Matchfixing komt vaker voor in de hoogste divisies van het voetbal dan in de lagere divisies. Dat blijkt uit onderzoek van professor Ben van Rompuy naar de vraag of bepaalde sportwedstrijden meer kans lopen om op gewed te worden. “Bijna negentig procent van de verdachte duels zijn wedstrijden in een reguliere landencompetitie”, beweert Van Rompuy. “Daarvan is 78% een duel uit de hoogste divisie van een land. Dat in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Mensen gaan ervan uit dat hoe lager het niveau is en hoe lager de salarissen zijn, hoe hoger het risico is dat spelers ingaan op matchfixing. Dat blijkt dus niet te kloppen.”
Volgens Van Rompuy moeten verschillende landen samenwerken om tot goede regulering te komen. “Nu heeft ieder land zijn eigen regels. Dat zou beter gecoördineerd moeten worden. Je moet volgens mij wel regels instellen zoals het niet laten gokken op jeugdwedstrijden, maar wees je als beleidsmaker ervan bewust dat je niet te teveel verbiedt. Dan speel je de zwarte markt in de kaart.”
Dat 1 procent van de voetbalwedstrijden gefixt zou zijn, verbaast hem niet. “Een procent lijkt me realistisch met alles wat we weten. Tegelijkertijd moeten we ook niet paranoia worden, niet elke wedstrijd met een grote uitslag is gemanipuleerd.”

Klik hier voor het complete onderzoek

Permalink